DOLAR 32,5667 0.24%
EURO 34,9675 -0.04%
ALTIN 2.445,180,38
BITCOIN 20912950.05782%
Aydın
16°

AÇIK

13:14

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Sahte siteden tatil rezervasyonu dolandırıcılığı uyarısı

Sahte siteden tatil rezervasyonu dolandırıcılığı uyarısı

ABONE OL
24 Nisan 2022 11:48
Sahte siteden tatil rezervasyonu dolandırıcılığı uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havaların ısınmasıyla birlikte tatil rezervasyonları artarken, dolandırıcılık vakaları da yükselişe geçti. Her yıl 3 milyon yerli ve yabancı turistin tatilini geçirdiği Muğla’da, 5 yıldızlı otellerin internet sitesini kopyalayanlar, kendilerine ulaşan tatilcileri sahte rezervasyonlarla mağdur ediyor. Dolandırıcılar, bu yöntemle yüklü miktarda haksız kazanç elde ederken, tatilcilerse büyük kayba uğruyor.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkan Yardımcısı Sabahattin Duman, tatilcilerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, şu uyarıda bulundu: “Dijital çağda her şeyin kopyası üretilebiliyor. Sahte web sitesi üretiliyor ve tamamen otel sitesi kopyalanıyor. Tüketicinin burada sosyal medyayı takip etmesi gerekiyor ama en başta otellere görev düşüyor. Otelin de kendi sitesinin kopyasının olup, olmadığını takip etmesi gerekiyor. Benzer telefon numaraları kullanılabiliyor. Örneğin Muğla’nın alan kodu 252’dir. 252 ile başlayan bir IP telefon alabiliyorlar. Tatil paketi satın alınması için ağırlıklı olarak seyahat acentelerini öneriyoruz. Bu işi yapan, güvenirliliği kanıtlanmış seyahat acenteleri var. Acenteler üzerinden rezervasyon yapılmasını tavsiye ediyoruz. Genellikle bu tarz durumlarda sosyal medyayı çok kullanıyorlar.”

‘TÜRSAB İBARESİNE BAKILMALI’

Tatilcilerin uygun fiyat politikasıyla çalıştıklarını söyleyen sitelere inandığını dile getiren Bodrum Otelciler Derneği Genel Sekreteri Yiğit Girgin ise “Güvenilir site için acentelerimizin, işlemler için Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nden (TÜRSAB) aldıkları bir kod var. Bu kodu, her acente kendi web sitesinde belirtmek zorunda. TÜRSAB ibaresinin olup, olmadığına bakılmasını tavsiye ediyoruz. Otellerin çağrı merkezleri de kopyalanabiliyor. O nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli konu; otellerin resmi siteleri ve acentelerin resmi sitelerinde yer alan TÜRSAB kodudur. Bunu da TÜRSAB’ın sitesinden gerekli doğrulama koduyla linki girerek, sağlayabilirler. Bilinen acente ve otellerle çalışılmasını daha doğru buluyoruz” dedi.

Öte yandan, Muğla İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlar Birimi’nce, bu yıl yaşanacak dolandırıcılık olaylarını önlemek için otellere ait 352 web sayfası üzerinde çalışma yapıldı. Çalışma sonrası, sahte olduğu tespit edilen 26 internet sitesi erişime kapatıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.