DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2060844-0.55963%
Aydın
21°

AÇIK

04:42

SABAHA KALAN SÜRE

Didim’de Caretta carettaların yumurtaları denizle buluşuyor

Didim’de Caretta carettaların yumurtaları denizle buluşuyor

ABONE OL
17 Ağustos 2023 09:54
Didim’de Caretta carettaların yumurtaları denizle buluşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanları dışında kalan Aydın bölgesinde Caretta carettalar yumurta bırakmaya devam ederken, Didim ve Kuşadası’nda yumurtalar denizle buluşmaya başladı.

Didim ilçesinde bulunan Parlamenterler sitesi kumsalına yuva yaparak yumurta bırakan Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağasının yavru çıkışları tamamlandı. Eski yıllara oranla yavruların kuluçka süresinin uzadığı görüldü. 64. Günde çıkan ilk yavrularla birlikte 71. günde denize ulaşan yavruların sayısı 55 oldu. Yapılan kontrollerde Parlamenterlerde yuva yapan Caretta carettanın 87 yumurta bıraktığı, 3 adedinin yuva kontrol açılışında olmak üzere 55 yavrunun sağlıklı bir şekilde denize ulaştığı, 2 adedinin ölü olduğu ve 30 adet bozuk ve oluşmamış yumurta tespit edildiği görüldü. 5 yıldan bu yana Carettaların yuva yaparak yumurtalarını bıraktığı Parlamenterler sitesinde oturan vatandaşlar bu olaydan memnun olduklarını ifade ettiler.

Parlamenterler sitesi sakinlerinden deneyimli olan çocuklar ve gençlerden seçilen bir ekip yaklaşık 15 gündür gönüllü olarak yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaştırılması için büyük çaba gösterdi. EKODOSD derneği tarafından, Carettaların yuva alanlarının koruma çalışmalarını sürdüren Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Egemen İşcan’a, yuva alanı koruma çitleri için katkı veren Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay’a, Parlamenterler yuva alanı gönüllüleri Ayşegül Yıldırım’a, Mina Soydaş’a, Kuzey Soydaş’a, Arda Gürkan ve Nehir Alnajjar’a teşekkür belgeleri takdim edildi.

Didim’de kuluçka süresi devam eden diğer 3 yuva ile, Kuşadası’ndaki 2 yuvadan sonra, dün gece Kuşadası Köyüm sitesi plajına bir Caretta caretta daha yuva yaparak yumurtalarını bıraktı. Kuşadası Belediyesi’nden yuva koruma çitleri desteği alınarak, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü işbirliğiyle yuva alanının koruması sağlandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.