DOLAR 32,4550 -0.12%
EURO 34,8613 -0.46%
ALTIN 2.442,560,28
BITCOIN 0%
Aydın
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:46

SABAHA KALAN SÜRE

Didim’deki reform sürecini Tusu sordu, Öz anlattı

Didim’deki reform sürecini Tusu sordu, Öz anlattı

ABONE OL
5 Kasım 2022 17:41
Didim’deki reform sürecini Tusu sordu, Öz anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şube Başkanı Erdem Tusu’nun sosyal medyadaki programına konuk olan Didim Ziraat Odası’nın Kurucu Başkanı ve Akyeniköy Belediyesi eski Başkanı Yılmaz Öz, Didim’deki tarımsal çalışmaların yanı sıra mera ve zeytinliklerle ilgili sorunlara dikkat çekti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şube Başkanı Erdem Tusu tarafından açılan sosyal medya hesabından her hafta tarım konusunda konuklar ağırlanırken, Didim Ziraat Odası’nın kurucu başkanı ve Akyeniköy Belediyesi eski Başkanı Yılmaz Öz programa konuk oldu. Tusu’nun sorularını yanıtlayan Öz, Didim’deki tarımsal çalışmaları ile mera ve zeytinliklerle ilgili sorunlar ve çözüm yolları konusunda bilgiler aktardı.

“REFORM SÜRECİNİ ANLATTI”
Didim’in hava ve doğasına değinen Yılmaz Öz; “Türkiye’de kurumsal çalışmalar yapılmıyor. Tarım Reformu çalışması kapsamında zeytincilikle ilgili yapıldı. Didim’in havası, toprağı temiz tarıma elverişli. Didim genç bir ilçe; Cumhuriyetle beraber kurulmuş, ciddi bir tapulama da yapılmamış. Didim’in yerlileri konar göçer bir yapıda; mübadele zamanında göçler var. Buranın yerlileri için bir tapulanma yapılmamış. Fahri Tanman’a verilmiş bir çok arazi; Batıköy’den verilmiş ama Akyeniköy’de de verilmiş. Denizköy ve Yalıköy’e gelinince haklı olarak yer verilirdi. Fevzi Paşa’da Akyeniköy’de bu araziler işleniyordu ama buralara gelinince bu kişilere verildi. Biz bu reform için öncü olduk. Onun öncesinde Akyeniköy ve Yoran’da tütüncülük yapıyordu. Reform sürecini başlattık.” diyerek yapılan çalışmaları anlattı.
Akyeniköy ve Akköy mahallesinde tarım reformu yapılarak zeytinciliğin önünün açılmasıyla ilgili bilgiler veren Öz, 550 aileye 28’er dönüm alanın verildiğini ve zeytinciliğin geliştiğini kaydetti. Öz “Zeytincilik noktasında salamura, yağın saklanması gibi işlemler daha yapılamıyor. Burada bir borsa bir kurulabilir. Bu işlemlerin yapılması için ortak akılla başlamak lazım” dedi.

“SU SORUNU EN BÜYÜK SORUN”
İlçedeki sulama sorununa da değinen Öz “Didim tarımı mutlaka sulama tarımı olmalı. 1 milyon 350 bin ağaç dikildi mi evet; daha da dikilecek. Suya öncelik verilmeli. Bizim açtığımız kuyular içme suyuna çevrildi. İçme suyunda Akbük’te sıkıntılar oldu. Bir kuyunun maliyeti 300 bin TL, bunu çiftçi güneş enerjisiyle kuruyor ve çiftçi için pahalı bir maliyet; Didim’in her yerine kuyu vuruldu. Su sorunu DSİ’ye ya da ASKİ’ye düşüyor. Su sorunu konusunda imza toplayıp çalışmalarda başlattık. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalı. Tarımda sorunlar var; bunun için işbirliği yapılmalı. Beşparmak Barajı’nın yapılması durumunda içme suyu sorunu çözülecek. Bu anlamda kuyularda boşa çıkacak ve çiftçinin kullanımına sunulacak. Ayrıca arıtma suyunun da çiftçiler için kullanılması noktasında projeler de yapılmalı.” dedi.

“MERALAR ISLAH EDİLMELİ, TARIMA AÇILMALI”
Mera alanlarının ıslah edilerek tarıma açılması gerektiğini belirten Öz “Tarım turizme alternatif, ciddi gelirler var. 2018’de tarım reformu yazıldı. Didim’de meralar sahipsiz, işgaller yapılıyor. Yangınlar çıkıyor. 5 bin dekara yakın Yalıköy’de; 3 bin dönüm Akbük’te 500 dekar Akköy’de var ve bunlar ıslah edilmeli. Hayvancılarımız dağınık; bunlar bir araya gelmeli ve yardım edilmeli. 1 milyon 350 bin civarında zeytin varlığı da yetersiz. 10 milyon zeytin dediğimizde nereden çıkıyorsunuz diyorlar ama 105 bin dönüm arazi var Didim’de; bunların bir çok yere tahsisi yapılmış. Didim’de bir kez daha tarım reformu yapılmalı bence; en akıllı projelerden birisi de bu. Bu proje kazandırdı ve istihdam sağladı. Ağaçlandırma, gelir kazandırma ve erozyonu önleme gibi bir çok şeye öncü oldu bu zeytin dikimi ve bunun devamı gelmeli.” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.