DOLAR 32,5715 0.09%
EURO 35,0123 0.48%
ALTIN 2.430,510,32
BITCOIN 2082407-4.09826%
Aydın
18°

KAPALI

13:14

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

“Didim hikayesini arıyor”

“Didim hikayesini arıyor”

ABONE OL
9 Eylül 2022 18:07
“Didim hikayesini arıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Didim Ticaret Odasının, turizm, kentleşme ile tarım sektörlerinde gelişim eksenlerini belirlemek ve sürdürülebilir bir büyüme için başlattığı proje kapsamında Aydın Valiliği başkanlığında; proje ile ilişkili kamu kurum, kuruluşları ve STK temsilcileri bir araya geldi.

İlçedeki bir otelde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, Didim sektörel gelişim stratejileri projesinin Aydın Valiliği, kamu kurum kuruluşları, STK’lar ve sektördeki kişilerin katkı ve destekleri ile büyüyen bir proje olduğunun altını çizdi. “Projeye katkıda bulunan başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız, Bakanlık yetkililerimiz ve Sayın Valimize özellikle teşekkürü borç biliyorum” dedi. Projenin temel amacının Didim ekonomisinin ana başlıkları olan turizm, gayrimenkul ve tarım sektöründeki temel sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek olduğunu ifade eden Erbaş, bunların birbirleriyle etkileşimlerini tespit ederek uzun vadede Didim açısından uygulanabilir bir stratejik yol haritasına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

“DİYALOGLARA AÇIĞIZ”

Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü, “Turizme geç başlamış ama bugün geldiği noktada önemli bir potansiyel barındıran ilçemizin yeni yatırımlar alması ve problemlerin çözümü açısından iş birliğine ihtiyaç var. Tam bu noktada özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın İlçemizi 2006 yılında turizm gelişim bölgesi ilan etmesi, buna bağlı olarak Didim için proje üretiyor olması kıymetli bir fırsattır. Geçtiğimiz çarşamba günü Sayın Valimiz başkanlığında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüzün önderliğinde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) hazırladığı bir sunum izledik. TGA da yaptığı çalışmalarla Didim açısından önemli bir fırsat sağlayacaktır. Yaptığımız bu çalışma Kültür ve Turizm Bakanlığının Didim için hazırladığı projeye; yerelden, sektörün içinden, sivil toplum örgütlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarından görüşlerin taşınmasını sağlayacak, projeye etki etme ve birlikte geliştirmeye katkı sunacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın iş birliğine son derece açık olduğundan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Yapıcı bir tutum içerisinde bölgedeki Kamu kurumları ve STK’larla diyaloğa açık süreç yürütmektedir” dedi.
Didim’in önemli tesislere, çok ciddi bir kültürel varlığa, Apollon Tapınağı, Milet Ören Yeri gibi arkeolojik zenginliklere sahip olduğunun altını çizen Erbaş, 20 binin üzerinde yatak kapasitesinin yeni yatırımlarla ve tahsislerle birlikte artacağını, önümüzdeki dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığının projelerini tamamlamasının ardından çok daha büyük adımlar ve projeler ortaya çıkacağını söyledi. “Turizm demek sağlık demek” diyen Erbaş, “Sağlık noktasında devam eden bir hastanemiz var. Bunun en kısa zamanda yapılması önümüzdeki turizm döneminde ciddi bir artıdır.” ifadelerini kullandı.

“KUŞADASI GİBİ OLMAYALIM”

“Turizmin sürdürülebilir olması açısından paradoksal bir sorunla karşı karşıyayız” diyen Erbaş, “Şehrin hızlıca büyümesi, bu büyümenin; istikametinin, şeklinin, niteliğinin belirlenmemiş olması buna ilişkin bir çabanın olmaması uzun vadede turizm ve kentleşme noktasındaki paradoksu ortaya çıkarıyor. Çözüm üretmek, kent bütününde turizmle etkileşimi de dikkate alarak; ulaşımından çevre sorunlarına, çevre sorunlarından sosyal aktivite alanlarına kadar tüm ihtiyaçları tasarlayan yeni bir planlamaya ihtiyacımız var. Eğer kentleşme başlığında kentimizin gideceği yönü, niteliği, istikameti belirleyen bir stratejiye ulaşamazsak Kuşadası’nın yaşadığı şeyi yaşamaya mecbur kalabiliriz. Kuşadası turizmde Türkiye’deki ilk destinasyonlardan bir tanesi ama bugün geldiğimiz noktada hala potansiyel taşıyor olsa bile arzu edilenin çok uzağına gelmiş noktada. Didim’in çarpık yapılaşma anlamında yeni bir Kuşadası olmaması için yeni bir stratejiye ihtiyacımız var. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Belediyelerimiz planlama yapıyor. Eşgüdüm içerisinde bütüncül bir planlama yapamadığımız zaman kaynak israfına yol açıyoruz, dönülemez hatalarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Ülkemiz açısından da önemli bir sektör olan tarımın, özelinde de zeytin ve zeytinyağı sektörünün 1999 yılındaki toprak reformu dağıtımından sonra ilçede hızlı gelişerek bugün ekonomideki payının 100 milyon liranın üstüne çıktığını hatırlatan Erbaş, bu alanda Didim’de çok ciddi bir potansiyel olduğunu vurguladı. Erbaş ayrıca ilçede temel sorunların çözülmesi noktasında tüm sivil toplum kuruluşlarının iş birliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“EKİMDEKİ ÇALIŞTAYA PROJE OLGUNLAŞMALI”

Aydın Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Gödekmerdan katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, “Didim Ticaret Odamızın, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin Didim’in kalkınması için yaptığı çalışmaya Aydın Valiliği olarak bütün gücümüzle destek vermek için buradayız. İlçelerimizin tamamında olduğu gibi Didim’in de ihtiyaçları var. Gelişmekte olan bir ilçe olarak Didim’in önünde çok büyük imkanlar var, çok önemli değerleri ve büyük bir potansiyeli var. Bu gelişmeyi sağlarken bu potansiyeli en iyi ve en doğru şekilde nasıl kullanacağımız, kamu hizmetlerini koordinasyon içinde planlayarak Didim’in Aydın’ımıza ve Türkiye’ye nasıl çok daha yararlı olacağı konusunda buradaki çalışmamız büyük önem arz etmektedir. Ekim ayında da inşallah bunun devamı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katılımıyla bir çalıştay gerçekleştireceğiz. Bugünkü çalışmamız buna bir ön hazırlık niteliği taşıyor. Ekim ayındaki çalıştaya kadar bu projelerin olgunlaştırılması, kamu kurum ve kuruluşlarımızın da Didim ile ilgili hangi projeyi yaptığı, bundan sonraki günlerde hangi çalışmayı yapacağı, Didim’in ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı konusunda yol gösterici olacaktır.” dedi.

“ORTAK RAPOR SUNULACAK”

Açılış konuşmalarının ardından projedeki gelişmeler hakkında proje koordinatörlerinden Dr. Türkay Kısa, bilgilendirmelerde bulundu. Gruplar halinde sektör toplantıları yaptıklarını, 7 ayrı toplantı gerçekleştirdiklerini, problemleri kayıt altına aldıklarını ve bilgilerine başvurduklarını söyleyen Kısa, “Burada da Kamu tarafından Didim’in geleceği ile ilgili sizlerin görüşleri ve yaşadığınız sorunlar hakkında Ekim ayında yapacağımız çalıştayımıza ışık tutmak hem de bununla ilgili bilgilendirme alt zemini hazırlamak üzere bir araya geldik. Çok geniş ve tüm tarafların katıldığı bir çalıştay düzenleyeceğiz. Ekim ayının sonunda sektörel stratejilerin ortaya konacağı bir raporu kamuoyuna sunacağız” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Neslihan Aktaş, Adnan Menderes üniversitesi Didim Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Eren Gönül kurumlarının çalışmaları, sayısal veriler, gelecek planları ve didim hakkında tespitlerini içeren sunumlar yaptı. Projede şimdiye kadar yapılan analiz çalışmaları ve tespitler hakkında bilgi veren Proje Koordinatörlerinden Prof. Dr. Yavuz Ercil moderatörlüğünde kurum temsilcilerinin görüşleri alınarak toplantı tamamlandı.
Toplantıya 76 davetli kuruluştan 85 temsilci katıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.