DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22380441.09488%
Aydın
28°

AÇIK

13:23

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Didim’in geçmişi emin ellerde

Didim’in geçmişi emin ellerde

ABONE OL
4 Ağustos 2022 21:11
Didim’in geçmişi emin ellerde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Didim’in Hisar Mahallesi Muhtarı Bahri Aşık’ın 40 yıllık kaset arşivi, hazırlanan protokol ile Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneğine teslim edildi.

Didim’e gelen mübadillerin ilk yerleştiği yer olan ve halk arasında Yoran köyü olarak bilinen yerleşim yeri, belde olmasının ardından Hisar Mahallesi adını aldı. Bölgenin 40 yıldan fazladır muhtarlığını yapan Bahri Aşık, Didim’in son 40 yıllık tarihinin yok olmaktan kurtulması için önemli bir girişimde bulundu. 1980 askeri darbesinin ardından yapılan ilk seçimlerde mahalle muhtarı seçilen ve o günden bu yana mahalle muhtarlığını yapan Bahri Aşık, aynı zamanda kurduğu yerel televizyon Didim TV ile de halka hizmet verdi. Aynı zamanda Anadolu Ajansı (AA) Didim İlçe Muhabiri olan ve muhtarlık görevini de sürdüren Aşık, Didim’in son 40 yılını kendisine ait kamerayla çekerek kayıt altına almış ve kasetleri de saklamıştı.

Bahri Aşık

SONSUZA KADAR YAŞATILACAK

Aşık’ın 80’li yıllardan bugüne Didim’deki düğünler, seçimler, temel atma törenleri, özel geceler, kutlamalar ve bayramlar gibi meydana gelen tüm önemli olayları kamerasıyla çekerek kayıt altına almasının ardından Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği geçmişin yansıması olan bu görüntülerin kaybolmaması ve geleceğe aktarılması için Aşık ile bir protokol imzaladı. Didim Rumeliler Derneği Başkanı Berrin Muslu ve yönetim kurulu üyeleri ile Aşık arasında protokol imzalanırken, Didim’in yerel tarihinin en önemli belgeleri niteliğindeki video kasetleri, dijital ortama aktarılarak sonsuza kadar yaşatılmasını sağlanacak.

Bahri Aşık – Berrin Muslu

“DİJİTAL ORTAMA AKTARIP GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”

Protokolle ilgili konuşan Dernek Başkanı Berrin Muslu, “Mahallemizin en eski muhtarı olan Bahri Aşık’ın arşivindeki sayısı bine yakın VHS formatındaki kasetler, bilgisayara aktarılmadığı için son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. Didim’e ait bu önemli arşivin kaybolup gitmemesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için harekete geçtik. Dernek olarak Bahri Aşık ile bir protokol imzalayarak, yaklaşık 40 yıllık arşivi teslim aldık. Didim’in yerel tarihinin en önemli belgeleri niteliğindeki video kasetleri, dijital ortama aktararak sonsuza kadar yaşatılmasını sağlayacağız. Kasetlerin dijitalleştirme çalışmalarını bir yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.

Bahri Aşık

“ARŞİVİM YOK OLMA TEHLİKESİNDEN KURTULDU”

Muhtar Bahri Aşık ise bugüne kadar çok sayıda kişi ve kurumun kendisinden bu arşivi istediğini ancak vermek istemediğini, Didim’in yerel kültürünün temsilcisi Didim Rumeli Derneği’nin bu arşive sahip çıkmak istemesi üzerine gönül rahatlığıyla onlara teslim ettiğini ifade etti. Aşık, arşivini yok olma tehlikesinden kurtararak, gerçek sahiplerine teslim etmenin mutluluğunu yaşadığını aktardı. Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği, yürütülecek projeye ilişkin detayları önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.