DOLAR 32,3322 0.25%
EURO 35,0710 -0.17%
ALTIN 2.285,100,34
BITCOIN 22745450.79093%
Aydın
17°

PARÇALI BULUTLU

13:21

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kuşadası Kent Konseyi’nden zeytin ağaçları ile ilgili yönetmelik değişikliğine tepki

Kuşadası Kent Konseyi’nden zeytin ağaçları ile ilgili yönetmelik değişikliğine tepki

ABONE OL
4 Mart 2022 13:35
Kuşadası Kent Konseyi’nden zeytin ağaçları ile ilgili yönetmelik değişikliğine tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuşadası Kent Konseyi Başkanı Mustafa Ünver, yaptığı bir açıklamayla Madencilik Yönetmeliği’nin 115. maddesine eklenen fıkrayla, zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetine izin verilmesine tepki gösterdi. Açıklamada yapılan değişikliğin antik çağlardan bu yana Anadolu topraklarının sembolü olmuş zeytin ağaçlarının katledilmesine sebep olacağına dikkat çekildi.

Kuşadası Kent Konseyi Yönetim Kurulu adına Başkan Mustafa Ünver tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Madencilik Yönetmeliği’nin 115. maddesine eklenen fıkrayla, zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetine izin verilmesi, zeytinliklerin taşınması, taşınan ve yok edilen zeytinlik alanı kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesi hükmü getirildi.

Yapılan bu düzenleme, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na tamamen aykırıdır. Kanunun 20. maddesinde “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez” denmektedir. Yeni yapılan değişiklik, Anayasa’nın, tarım arazilerinin (md.45), çevrenin (md.56), tabiat varlıklarının (md.63) ve ormanların korunması (md.169) ile ilgili amir hükümlerine tamamen aykırıdır.

Kuşadası Kent Konseyi Yönetim Kurulu olarak, antik çağlardan bu yana Anadolu topraklarının sembolü olmuş zeytin ağaçlarının katledilmesine sebep olacak zeytinlik alanların maden faaliyetine açılmasını istemiyoruz. Kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytin bahçeleri olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının korunmasını talep ediyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.