DOLAR 32,3676 0.14%
EURO 34,9761 -0.3%
ALTIN 2.324,140,22
BITCOIN 22812910.78565%
Aydın
17°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Didim Kent Konseyi Başkanı Ayyıldız: “Zeytin yaşamdır”

Didim Kent Konseyi Başkanı Ayyıldız: “Zeytin yaşamdır”

ABONE OL
4 Mart 2022 21:36
Didim Kent Konseyi Başkanı Ayyıldız: “Zeytin yaşamdır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, maden yönetmeliğindeki değişikliğin zeytin sahalarına zarar vereceğini kaydederek, “Son yönetmelikle öldürülmeye teşebbüs edilen zeytinlik alanların maden faaliyetine açılmasını istemiyoruz.” sözleriyle tepki gösterdi.

Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, yaptığı açıklamada yönetmeliğin zeytin varlığına zarar vereceğini ifade ederek, tüm verimli tarım toprakların, madencilik faaliyetlerinden korunması gerektiğini belirtti. Ayyıldız açıklamasında “İlçemiz Didim tarih boyunca zeytin üreticiliğinin önemli noktalarından biri olmuştur. Günümüzde 1.5 milyon civarı zeytin ağacı ile hem bölgesel turizme hem de bölgesel ekonomiye katkı sağlamaktadır. Zeytin bölgemiz için sadece bir meyve değil, tarihi anlamları ve kültürel özellikleriyle Didim’imizin sembollerinden olmuştur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, “sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmek” şartıyla zeytinlik alanlar maden faaliyetlerinde kullanılabilecek” ifadelerini kullandı.

Ayyıldız, “Yapılan bu düzenleme 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a aykırı. Kanunun 20. maddesine göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu değişiklik, Anayasa’nın, tarım arazilerinin, çevrenin, tabiat varlıklarının ve ormanların korunması ile ilgili amir hükümlerine açıkça aykırıdır. Üyesi olduğumuz Türkiye Kent Konseyleri Platformu ile birlikte; “Ölmez” ama son yönetmelikle öldürülmeye teşebbüs edilen zeytinlik alanların maden faaliyetine açılmasını istemiyoruz. Kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz” sözlerini kaydetti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.