DOLAR 32,5313 -0.06%
EURO 34,7998 -0.22%
ALTIN 2.432,550,12
BITCOIN 2104469-2.84961%
Aydın
24°

KAPALI

20:01

AKŞAMA KALAN SÜRE

Didim’de mübadil torunları, atalarını unutmadı

Didim’de mübadil torunları, atalarını unutmadı

ABONE OL
7 Nisan 2021 12:23
Didim’de mübadil torunları, atalarını unutmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği üyeleri, 1924 yılındaki mübadele sonrası atalarının Didim’de ilk ayak bastığı yerden denize çiçek bıraktı.

Kurtuluş Savaşı sonrası İstanbul ve Batı Trakya haricinde, Türkiye’de yaşayan Rumlar ile Yunanistan’da yaşayan Türklerin mübadele edildiği 1924 yılında, o zamanki adıyla Yoran, şimdiki adıyla Didim’e gelen Türklerin torunları, mübadelinin 97. yıldönümü nedeniyle duygusal bir etkinlik düzenledi. Dedelerinin Didim’de ayak bastıkları ilk yer olan ve bölge halkı tarafından Kovela Limanı olarak bilinen yerde denize çiçek bırakılarak ataları anıldı. Dokuz yıldır Didim’de geleneksel olarak gerçekleştirilen etkinlikte, Lozan Barış Antlaşması sonrasında yürürlüğe giren mübadele nedeniyle Selanik’e bağlı köylerden Didim’e gelen mübadele Türklerinin torunları, atalarını anmak amacıyla denize çiçek bıraktı. Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen etkinliğe katılan Didim Kaymakamı Halil Avşar, Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Berrin Muslu, Meandros Derneği Başkanı Başak Kamacı Budak, CHP’li Belediye Meclisi üyeleri ile dernek üyeleri, denize çiçek bırakarak atalarına şükranlarını sundu.

Etkinlikte konuşan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Berrin Muslu, mübadelenin 97’inci yılında atalarını bir kez daha anmak adına burada olduklarını belirterek, “Kurtuluş Savaşı sonrasında gerçekleşen mübadele neticesinde atalarımızın Didim’e ilk ayak bastığı yer olan Kovela Limanı, bizler açısından çok önemli. Atalarımız yanlarında gelirken gelenek ve görenekleri getirmiş. Biz de onları yaşatmak için çalışıyoruz. Bizler mübadil değil, Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşerileriyiz ve bu bilinçle çalışıyoruz” dedi.

“YAŞADIĞIMIZ YERİN KIYMETİNİ BİLMEK LAZIM”

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay da zorunlu göçlerin çok acılar yaşattığını belirterek, “Yaşadığımız yerin kıymetini bilmek lazım. Yaşam ve mübadele zor. Bugünlere kadar gelinmiş, ben bu noktada hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Yaşayanların da kültürlerine sahip çıkmalı. Biz bu noktada MÜBEV evi yaptık. Burası da gelecek nesiller için önemli. Bu ev o boşluğu doldurdu. Önümüzdeki süreçte yapacağımız ilk adım anıtında bu tören ile kutlarız. Buraya yapacağımız parkla o zinciri tamamlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Didim Kaymakamı Halil Avşar ise “Bu törene katıldığım için mutluyum. Gelenekleri yaşatmak, ataları anmak güzel bir davranış. Ölenlere rahmet, kalanlara da sağlıklı ömür dilerim” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.