DOLAR 32,5753 0.17%
EURO 34,9127 0.67%
ALTIN 2.435,840,14
BITCOIN 21701870.59236%
Aydın
24°

KAPALI

20:00

AKŞAMA KALAN SÜRE

Organ bağışının önemi anlatıldı

Organ bağışının önemi anlatıldı

ABONE OL
6 Kasım 2022 12:50
Organ bağışının önemi anlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Didim Kaymakamlığı öncülüğünde Doku ve Organ Bağışı Haftası dolayısıyla İlçe Devlet Hastanesinde tören düzenlendi.

Ülkemizde her yıl 3 ila 9 Kasım tarihleri arasında etkinliklerle kutlanan Doku ve Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Didim Kaymakamlığı öncülüğünde Devlet Hastanesinde tören düzenlendi. Törene İlçe Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ali Öztürk, Hastane Başhekimi Op. Dr. Ethem Bilgiç, kurum müdürleri ile sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Hastane Başhekimi Dr. Ethem Bilgiç gerçekleştirdi. Bilgiç konuşmasında doku ve organ bağışı konusunda bilgiler vererek “Ülkemizde kalp nakil merkezi sayımız 15, akciğer nakil merkez sayımız 80, karaciğer nakil merkez sayımız 51, pankreas nakil merkezi sayımız 7 ince bağırsak nakil merkezi sayılması 3 Koroner nakil merkezi sayımız 623 ve kemik iliği nakil merkezi sayımız 145’dir. Biz Sağlık Bakanlığı olarak bu konuda gerçekten donanımlı bir yetkin durumdayız. Toplam 927 nakil merkezimizde halkımıza hizmet veriyoruz. Eğer yeterli bağış serisine ulaşılırsa hiçbir hastanız tedavisi kalmayacak. Bu konuda tüm vatandaşlar emin olabilirler biz Bakanlık ve Sağlık hizmetleri olarak şu an gerçekten çok ileri düzeyde hizmet veriyoruz. Halkımızın içi rahat etsin ve her merkezimizde bu konuda çok yetkin; vatandaşımıza daha çok ulaşmak için elimizden geleni yapacağımıza inanıyorum.” dedi.

İlçe Kaymakamı Can Kazım Kuruca ise “ Türkiye’de 2021 verilerine 22.735 vatandaş var ve 3 gün sonra bu listeyi içerisinde yer alabilirim. Bugün hala hazırda sağlıklıyken bu konuda farkındalığı artırmak için doku ve organ nakli noktasında donör sayısını artırmak için daha fazla çalışmadığım için çok büyük bir pişmanlık yaşadım. Bizler Didimliler olarak bu anlamda nispeten şanslıyız çünkü kıymetli başhekimimizin yönetiminde Şerife hanım ve arkadaşlarımızın katkılarıyla Türkiye ortalamasının oldukça üzerindeyiz. Türkiye’de 85 milyon vatandaşımıza oranla bağış oranı yüzde 0,7 gibi bir rakam elde ediyoruz yani binde 7 rakamı ortaya çıkıyor. Didim’de ise 2101 kişi organ nakli için imza vermiş durumda; üç gün sonra veya 30 yıl sonra organ nakli bekleyen birini ya da kendini gördüğünde bugün yapmadıkların için pişman olmamak için çevremizdekileri durumu anlatıyor olmak lazım. Bu anlamda duyarlılık önemli.” dedi.

Konuşmaların ardından hafta dolayısıyla yapılan yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri ilçe protokolü tarafından verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.