DOLAR 32,5794 0.09%
EURO 34,9292 0.25%
ALTIN 2.426,200,14
BITCOIN 2090032-3.41018%
Aydın
24°

KAPALI

04:47

SABAHA KALAN SÜRE

‘Köpük’ umut verdi

‘Köpük’ umut verdi

ABONE OL
15 Şubat 2023 15:39
‘Köpük’ umut verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Depremin yıktığı şehirlerden Malatya’da kayıplar artıyor. Enkazlarda çalışan ekiplerden ise yakınlarını bekleyenleri umutlandıran haberler geliyor. Temelli Caddesi’nde yıkılan 6 katlı Afan Apartmanı’nın enkazında ses duyan ekipler, depremin üzerinden 80 saat geçmişken, önce Nazime Şahin’i (45) yarım saat sonra da Abdullah İnal’ı canlı olarak çıkardı.

Depremin vurduğu Malatya zor bir geceyi daha geride bıraktı. 300 binanın yıkıldığı en az 1071 kişinin yaşamını yitirdiği kentte, depremde hayatını kaybedenlerin cenazeleri yürekleri dağladı. Umudu yeşertenler ise etkili olan soğuk havaya karşın aralıksız çalışmalarını sürdüren, arama kurtarma ekipleri. Ekipler, gece gündüz enkazlarda yaşamın sesini arıyor.

Çalışmalara Kızılay, Umke, Siirt Bölge Komutanlığı’nda görevli komandolar, Zile İtfaiyesi de destek veriyor. Kentte umudu artıran gelişme, Yeşilyurt ilçesine bağlı Zaviye Mahallesi Temelli Caddesi’nde yıkılan 6 katlı Afan Apartmanı’nın enkazında yaşandı. Enkazdan ses alan ekipler Nazime Şahin’in (45) ardından yarım saat sonra aynı evden Abdullah İnal’ı canlı olarak çıkardı.

6 kişiyi buldu

Van’dan gelen AFAD arama köpeği ‘Köpük’ün canlı taraması yaptığı Yeşilyurt ilçesi Özalper Mahallesi’ndeki Hayat Sitesi’nde bir canlı tespit edildi. Ekipler 6 katlı binanın birinci katında mutfakta kanepelerin arasında kaldığı belirlenen Meral Nakır ile ses teması kurdu. Yaklaşık 20 saat süren çalışmalar ile üstten bloklar delinerek bulunduğu yere doğru oyuk açıldı. Ekiplerin yaptığı çalışma sonrasında Meral Nakır, 77 saat sonra enkazdan canlı olarak kurtarıldı. 20 saat boyunca aralıksız çalışan ekipler, Meral Nakır’ı çıkardıktan sonra birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. 2 gün boyunca aynı enkazda görev yapan Köpük’ün, toplamda 6 kişinin canlı olarak kurtarılmasında rol oynadığı öğrenildi.

Enkaz altında yakınlarının çıkmasını bekleyen depremzelere, hayırsever vatandaşlar tarafından çorba, su, ekmek, battaniye, kek, gofret dağıttı. Kentte bazı marketler de kepenk açtı. Akaryakıt istasyonları yavaş yavaş satış yapmaya başladı. Yardımsever vatandaşlar tarafından toplanan yardımlar bölgeye gelerek çadırlar da kalan vatandaşlara polis ve jandarma personeli tarafından dağıtılıyor. Toplu barınma merkezlerine yerleştirilenlere, temel ihtiyaç malzemeleri, yiyecek ve yatak imkanı sağlandı. Malatya Kültür Merkezi sahasinin de depremzedelere tahsis edildiği görüldü. Vatandaşlar, perde önü, arkası ve koltuklarda geceyi geçirdi.

‘Poyraz’ da 2 çocuk kurtardı

Yeşilyurt ilçesi Cabcıoğlu Caddesi’nde bulunan 7 katlı Yetiş Apartmanı’ndan peş peşe iki güzel haber geldi. Van AFAD Arama Kurtarma’nın K9 biriminden Poyraz isimli arama kurtarma köpeğinin enkaz üzerinde tepki vermesi üzerine başlayan çaalışmalarda enkaz altında kalan 14 yaşındaki Beyza Yetiş 85. ve 12 yaşındaki Abdülhalil Reşvani 86. saatte enkaz altından çıkarıldı. Beyza Yetiş’in ilk cümlesi “Baba” oldu. Beyza’nın ikiz kardeşi Büşra, annesi Leyla ve 6 yaşındaki kardeşi Osman Yetiş’i arama kurtarma çalışmaları ise hala sürüyor. Suriyeli ailenin beş çocuğundan biri olan 12 yaşındaki Abdülhalil Reşvani’de 86 saat sonra enkazdan çıkarıldı.

Anne ve babasını kurtarmak isterken öldü

Öte yandan yıkılan bazı binaların enkazında da ilk depremde boşaltıldığı için kimsenin olmadığı ifade edildi.
Malatya’da çöken binada anne ve babasını kurtarmaya çalışırken, kendisi de enkaz altında kalan Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şube müdürü olan Mücahit Tunç yaşamını yitirdi. Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şube müdürü olarak 1,5 yıl önce tayini çıkan Hakkarili 2 çocuk babası Tunç, Kahramanmaraş merkezli depreme evde yakalandı.

Büyük bölümü çöken binadan çocuklarını kurtaran Mücahit Tunç, annesi Halime ve babası kasım Tunç’u da dışarı çıkarmak için tekrar içeri girdi. Ancak bu sırada yaşanan artçı sarsıntıyla bina tamamen çöktü, Mücahit Tunç da enkaz altında kaldı.

Malatya’ya iş için giden Düzceli Hanefi Kurt depremde hayatını kaybetti. Enkazdan çıkartılan Hanefi Kurt’un cenazesi memleketi Düzce’ye getirildi.

Cenaze için gitmişlerdi

Didim’de esnaflık yapan Aslan Aslan, babasının cenazesi için gittiği Malatya’da eşi ile kaldığı otelin depremde yıkılmasıyla enkaz altında kalarak vefat etti. Didim’e getirilen çiftin cenazeleri Merkez Camii’nde öğlen namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Babasının kollarında yaşama tutundu

Depremde 3,5 yaşındaki Miran’ı, sarılan babası kurtardı. Malatya’da tam 29 saat enkazın altında kaldıktan sonra önceki gece yaralı olarak çıkarılan 3,5 yaşındaki Miran Tekeş, dün sabah saatlerinde İstanbul’a getirildi. Depreme mutfakta yakalanan Miran’ı, enkaz altında babası Mehmet Tekeş’in kollarının arasında sarılarak koruduğu öğrenildi. Yaralı olarak kurtarılan Mehmet Tekeş (28) ise birkaç saat sonra tedavi altına alındığı Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. “O bize emanet” diyen akrabaları Dilek ve Turgut Tekeş çifti, “29 saat çok ağır bir yükün altında, iki kolunun arasında kaldı” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.