DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2072636-1.44928%
Aydın
11°

HAFİF YAĞMUR

13:15

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Didimli Cemre’den Türkiye şampiyonluğu başarısı

Didimli Cemre’den Türkiye şampiyonluğu başarısı

ABONE OL
1 Ekim 2021 13:59
Didimli Cemre’den Türkiye şampiyonluğu başarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın en büyük teknoloji etkinliği olan TEKNOFEST’te dikkatleri üzerine çeken en önemli kategorilerden biri de, otonom sualtı araçları oldu. Didim Efeler Ortaokulu mezunu, şu an ise Cağaloğlu Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Ada Cemre Lokmacı ve takımı, Calrov Talay adını verdikleri insansız su altı aracıyla su altının geleceğini Teknofest 2021’e yazıp Türkiye şampiyonu oldu.

Calrov ekibi TEKNOFEST’e İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden katılıyor. Calrov ismini verdikleri takım, 8 ay önce kuruldu ve genellikle 9. sınıf öğrencilerinden oluşuyor. Bu sene ilk defa katıldıkları TEKNOFEST’te Türkiye çapında otonom görevini eksiksiz tamamlayan tek araç olan Talay’ın mekanik aksamında görev alan Ada Cemre Lokmacı, Didimlilerin gurur kaynağı oldu. Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra En Özgün Yazılım ödülüne layık görülen takım 35 bin TL’lik ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

4 KİŞİLİK EKİP

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün’ün de standlarını ziyaret ederek tebrik ettiği gençler, İnsansız Sualtı Araçlarının 17 bin TL’ye mal olduğunu ve sponsorlar yardımı ile yaptıklarını ifade etti. Calrov ekibi elektronik sistem, yazılım, tasarım ve mekanik olmak üzere 4 kişiden oluşuyor. Sualtını görüntüleyebilen aracın önünde bulunan kol da yine bulunduğu yerden örnek toplanabiliyor ya da bir nesne yerleştirilebiliyor. Geliştirdikleri araçta, 8 motor kullanılıyor. Tüm elektronik devreleri sızdırmaz bir tüpte yer alan aracın manuel kontrol için de bir kumandası bulunuyor. Aracın tasarımı ve üretimi tamamen ekibe ait. Mekanik bölüm sorumlusu Ada Cemre Lokmacı, 35 bin TL’lik ödülü Teknofest 2022’de araçlarını geliştirmek için kullanacaklarını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.