DOLAR 32,3810 0.19%
EURO 35,0435 -0.14%
ALTIN 2.324,500,23
BITCOIN 2271208-0.55364%
Aydın
24°

AÇIK

16:52

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Doğa ve tarih harikası Bafa Gölü, doğaseverleri cezbediyor

Doğa ve tarih harikası Bafa Gölü, doğaseverleri cezbediyor

ABONE OL
20 Mart 2021 23:46
Doğa ve tarih harikası Bafa Gölü, doğaseverleri cezbediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EGE Bölgesi’nin en büyük gölü olan, Aydın ve Muğla sınırları arasındaki Bafa Gölü, manzarası, eşsiz doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği ve çevresindeki tarihi kalıntılarıyla ilgi görüyor. Bölgede bulunan manastırların en görkemlisi olarak gösterilen Yediler Manastırı, yürüyüş sporcuları ve fotoğraf severlerin ilgi odağı olurken, manastırdaki dini freskler, kaderine terk edildi. Bölge sakinleri, bu tarihi mirasın korumasını istedi.

Milattan sonra 3’üncü yüzyıla kadar Ege Denizi’nin bir koyu olan, fakat Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonların önünü kapatmasıyla göle dönüşen ve Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa, üzerindeki 5 küçük ada ve Heraklia Antik Kenti’yle dikkat çekiyor. Yanı başındaki 8 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu Latmos Dağı’nın gölgesinde kalan göl, ziyaretçilerine tarihi ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir manzara sunuyor. Plankton ve su bitkileri bakımından oldukça zengin olan gölde birçok balık yaşama imkanı buluyor. Göl kıyısındaki mahallelerin sakinleri de geçimlerini büyük ölçüde balıkçılıktan sağlıyor. Vatandaşlar, göldeki yılan balıklarını avlayarak kazanç sağlıyor.

YILIN HER MEVSİMİ ZİYARETÇİ ÇEKİYOR

Doğa ve tarihin iç içe olduğu Bafa Gölü, bölgeye gelen yerli ve yabancıların uğrak yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, kampçılık, botanik turu, kuş gözlemi, manzara izleme gibi aktiviteleri gerçekleştirmek için bölgeye gelen ziyaretçiler, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalmış Heraklia Antik Kenti’ndeki kaya mezarları, Athena tapınağı, şehir surları ve agorayı da görme fırsatı buluyor. Göldeki adalarda manastırlar, kiliseler bulunurken, bunlardan en eskisi Yediler Manastırı olarak dikkat çekiyor.

BÖLGEDEKİ EN GÖRKEMLİ MANASTIR

Muğla’nın Milas ilçesi Gölyaka Mahallesi yakınlarındaki “Kellibara” olarak bilinen Yediler Manastırı, bölgede bulunan 7 manastırdan en görkemlisi olarak gösteriliyor. Manastır, Bafa Gölü’nün ve antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın en etkileyici manzaralarının görüldüğü bir noktada kurulmuş. Türkiye’deki yürüyüş sporcuları ve fotoğraf severlerin yanı sıra yurt dışından turlarla bölgeye gelen ziyaretçiler, köy içerisinden geçip patika yollarda yaklaşık 1-2 saat yürüyerek Yediler Manastırı ve bir kayaya resmedilen dini motifler ve figürlerin yer aldığı kayayı görüyor. Manastır, öylesine planlı ve çevreye zarar vermeden kurulmuş ki, zincirleme birbirine bağlanan kayalardan yararlanılmış ve yapıların birçoğu da bu kayaların üzerine inşa edilmiş.

“TARİHİ YEDİLER MANASTIRI KADERİNE TERK EDİLDİ”

Aydın’ın Söke ilçesi ile Muğla il sınırları içinde geniş bir alana yayılan Batı Menteşe Dağları’nın bir uzantısı olan Beşparmak Dağları’nda (Latmos) bulunan ve 10’uncu yüzyıldan kaldığı belirtilen Yediler Manastırı’ndaki mantar biçimli bir kaya sığınağının içinde yer alan paha biçilmez freskler, kaderine terk edildi. Hristiyanlık için önemli olayların anlatıldığı Lazarus’un dirilişi, Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi, mezar konusu ve anastasis (diriliş) sahnesi ile Hz. İsa’nın yaşamına, yaptıklarına ve ölümüne ilişkin sahnelerin betimlendiği bu freskler koruma altına alınmadığı için tahrip ediliyor. Özellikle fresklerde bulunan kişilerin yüzünün hedef alınarak tahrip edildiği görüldü. Bölge sakinleri, konuyu defalarca yöreyi incelemeye gelen uzmanlarla yetkililere aktardıklarını, ancak yıllardır kendileri dışında kimsenin bu tarihi mirası korumak için çaba harcamadığını söyledi.

“HERKESİN GÖRMESİ GEREKEN BİR YER”

Doğaseverlerden Aziz Özden, “Aydın’dan yola çıkarak arkadaşlarla birlikte Bafa Gölü’ne geldik. Gölden Yediler Manastırı’na patika yoldan ilerledik. Yaklaşık 2,5 kilometre yürüdük. Manastır Bizans döneminden kalmış. Latmos Dağı’nda bulunuyor. Doğasever ve yürüyüş gruplarının en çok uğrak yerlerinden birisi burasıdır. Yerli ve yabancı turistler de Bodrum’a giderken mutlaka manastıra uğrayarak buradan gölü ve doğayı birlikte izleme imkanı buluyor. Biz de çok beğendik. Herkesin görmesi gereken bir yer” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.