DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20654821.08371%
Aydın
14°

HAFİF YAĞMUR

04:55

SABAHA KALAN SÜRE

CHP’li Yıldız, acentelerin sorunlarını anlattı

CHP’li Yıldız, acentelerin sorunlarını anlattı

ABONE OL
27 Şubat 2021 00:25
CHP’li Yıldız, acentelerin sorunlarını anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili ve Turizm Komisyonu üyesi Hüseyin Yıldız, TBMM’de yaptığı konuşmada acentelerin sorunlarını dile getirdi. Yıldız ayrıca turizm sektöründe çalışanların aşılarının erken yapılması noktasında gelen talepleri de anlattı.

TBMM’de konuşan CHP Aydın Milletvekili ve Turizm Komisyonu Üyesi Hüseyin Yıldız, turizm acentelerinin sorunlarını dile getirdi. CHP’li Yıldız konuşmasında Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy’a yönelikte eleştiriler sıralarken, “ Türkiye, 2019’da yaptığı 35 milyar dolar ciroyu 12 bin tane acenteden oluşan bir acente sektörü aracılığıyla yaptı ama maalesef… 2018’de hükûmet sistemi değiştiği zaman, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi geldiğinde dışarıdan atadığınız Bakanın kendisi ETS turun sahibi. O dönemde, gerçekten işi bilen bir arkadaşımız geldi, turizmin önünü açacak diye sevinmiştik hem kendi adımıza hem de Cumhuriyet Halk Partisi adına ama maalesef ve maalesef -altı yıldır bu komisyon üyesiyim arkadaşlar, altı yıldır- ilk defa bu kadar, acentelerden, otel sahiplerinden ve turizmle uğraşan yatırımcılardan şikâyet alıyorum” dedi.

“12 BİN ACENTEYİ ÇÖPE ATTILAR”

Yıldız, “Türkiye’de 12 bin tane seyahat acentesi var. Bu arkadaşımızın da seyahat acentesi var. Bu arkadaşımız şunu diyor: “Bu pastanın yüzde 90’ını ben alacağım, diğerleri ölsün.” 2019 yılında bütün acenteler cebinden para harcadı. Çantasını alıp yurt dışına gidip müşterisini evinden alıp uçağa bindirip Türkiye’deki havaalanına indirir, oradan müşterisini alır otele götürür ve otelde bırakmaz, orada on beş gün boyunca müşterisine hizmet eder. Maalesef ve maalesef, 2019’da bu acenteler cebinden para harcadı 2020 için ama 2020’de korona virüsünden dolayı yaptığı bir sürü yatırımın hepsi çöpe gitti ve bu acenteler zor durumda kaldı. Defalarca Sayın Turizm Bakanıyla konuşmamıza rağmen 3 tane büyük firmaya 10’ar milyon dolar kredi sağladılar, diğer 12 bin tane acenteyi de çöpe attılar, hiç ilgilenmediler” diye konuştu.

“TURİZMİN ÖNÜNÜ AÇ”

Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hâlbuki Türkiye’de turizmi geliştirmek istiyorsak o acenteleri ayakta tutmamız gerekiyor. İki gün önce TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı, Halk Bankasıyla bir anlaşma yaptı, sevindik, gerçekten sevindik. Bu konuyla ilgili bir ay önce dilekçe vermiştim, bugün sıra geldi hatta gündeme getirecektim. Daha sabah altıda bir sürü acenteci beni aradı, en az bin kişi aradı. Arkadaşlar, telefonum burada, gösterebilirim. Halk Bankası anlaşma yapıyor, Halk Bankasındaki anlaşma şu: ‘Bu acentelerin Halk Bankasında kredi kartı olacak. SGK’sini orada ödeyecek. Çeki olacak.’ Bu şartlar oluşursa biz bu parayı vereceğiz dediler. Verdikleri para da 70 bin lira para. Ben buradan Turizm Bakanına sesleniyorum. Bir an önce işini gücünü bırak, turizmin önünü aç. Bu ülkede sadece senin şirketin yok.”

“TURİZM ÇALIŞANLARINA AŞI ÖNCELİĞİ SAĞLANMALI”

CHP’li Yıldız, İngiltere’nin 17 Mayıs’tan sonra vatandaşlarına seyahat özgürlüğü verecek veya seyahat izni vereceğini fakat bu süreye kadar turizm çalışanlarının aşı önceliğine vurgu yaparak, “İngiltere Başbakanı açıklama yaptı, 17 Mayıs’ta yurttaşlarına seyahat özgürlüğü verecek veya seyahat izni verecek. Özellikle İngilizlerden, seçim bölgem olan Kuşadası, Didim, Bodrum, Marmaris ve Fethiye tarafına gelen bir kafile var yıllardan beri. Bu kafilenin gelmesi için rakiplerimiz var. Kim var? İspanya var. Kim var? Yunanistan var. Bunları yapmamız için de bir an önce… Bütün otelciler beni arayıp, ‘Aşı paralarını biz veririz, biz personelimize aşı yaptırmak zorundayız.’ dediler. Turizm Bakanı Sağlık Bakanıyla görüşsün, bir an önce bu aşıyı sahil kesimindeki otellerde çalışan personele ve esnafa yaptırmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.